Fiske i ferskvann

Ronnys ferskvannspark:

Jeg har fisket hele livet og har i likhet med mange andre fluefiskere, som sikkert fornekter sin fortid, brukt uttalige timer på å se på en dupp man skal håpe forsvinne under vannflata. Gjennom oppveksten fisket jeg mye både i sjø og vann og med alt fra mark, sluker, spinnere, flue og dupp osv, ble det meste prøvd.
Fluefiskets mystikk har egentlig alltid fasinert meg, men de voksnes fortellinger om hvor vanskelig og komplisert dette var, gjorde at jeg var ganske gammel før jeg kjøpte meg min første fluestang. Nok fikk være nok, og jeg tok turen til Parabolflua Sport i Harstad og kjøpte meg en fluefiskepakke som ble solgt på salg. Strålende fornøyd dro jeg hjem med en Ron Thompson 9′ #5 med en Guideline delight snelle. Jeg hadde ikke peiling og tenkte at en fluestang er en fluestang, men mye har jeg lært siden den gang.

Da jeg for en god del år siden begynte å ane at Ron Thompson kanskje ikke helt var svaret på alt her i livet, rådførte jeg meg igjen med Parabolflua i hjembyen og ble penset inn på Scott sporet. – Jeg har siden vært fortapt i Scott og deres stenger .
Jeg ble anbefalt en Scott A2 og var lykkelig fornøyd med min nyervervelse. Jeg har hatt en del stenger etter denne stanga, men A2en har på mange måter blitt en av grunnpilarene i stangparken og den er stort sett alltid med på tur, selv om det kanskje er andre stenger som er bedre til det aktuelle fisket den dagen.
Jeg er rett og slett litt glad i stanga og håper kjærligheten er gjensidig.

Jeg har også en Scott S4 9′ #5 som jeg bruker mye. Denne ble kjøpt helt på sparket en isklad januarettermidag. Jeg hadde lenge hatt en plan om å anskaffe meg en #5er til, uten at jeg hadde bestemt meg for modell. En dag jeg satt på bussen på vei hjem fra jobb, tikket det inn en SMS fra Ørjan: «Skitt Fiske tømmer butikken for Scott S4. Halv pris». – jeg bestemte meg der og da og logget på nett via telefonen og kjøpte meg en ny fluestang rett før bussen var fremme og jeg skulle av. Jeg tok med stanga til Nordisk Fiskeutstyr på Lysaker brygge for å teste litt forskjellige snører. Før jeg startet holdt jeg en liten knapp på Scientific Anglers Mastery GPX, men etter å ha teste Guideline Experience var det ingen tvil. For en kastemaskin denne stanga er med dette snøret. Stanga er ganske stiv og har en rask profil, men jeg liker dette veldig godt, den spenner raskt opp, klar til å dundre avgårde metervis med snøre.

De senere årene har jeg også begynt å fiske litt med en #3er stang som en avveksling og til litt lettere bruk. Det er moro å få fisk på litt lettere utstyr og jeg føler ofte at jeg får litt mer feeling, både med kastinga, men også med det å kjøre fisk. Primært bruker jeg en Scott A4 8′ med et Rio Trout snøre. Jeg har ikke et enormt antall timer med denne stanga bak meg, men håper og tror at timetallet skal øke betraktelig i sesongen som kommer og dermed også kunne gi en bedre og mer kvalitativ vurdering av stanga.

I stangparken har jeg også to stenger fra Streamstix. En 9′ #5 troutseeker og en 8’1 #3 midgestix.
#5er stanga vant jeg i en konkurranse og tenkte at den kunne være en fin back-up for A2en ved behov, men med Scott S4 på plass så har Streamstix stanga rykker nedover på lista. Den får riktignok luftet seg i ny og ne, men ikke så ofte som før.
#3 midgestix ble kjøpt på impuls i lunsjen en dag. Et overkommelig tilbud på internett gjorde at jeg lot meg friste. Nå har jeg brukt alt for lite tid med stanga til å felle en endelig dom, men førsteinntrykket sa meg at den var litt vel myk til min kasting.
Begge disse stengene har vært vurdert lagt ut for salg, men verdien det er å hente på disse er ikke all verden og foreløpig er de back-up stenger og potensiell arv til de som har fått plass i testamentet mitt – så kan arvingene slå seg løs med fluefiske og finne ut om stengene er noe for dem.

Scott A2 9′ #5 m/Lamson Konic 2.0
– Rio Gold, WF5 Floating
– Scientific Anglers, intermediate synk I, WF5 Sinking

Scott S4 9′ #5 m/Lamson Konic 2.0
– Guideline Experience, WF5 Floating

Scott A4 8′ #3 m/Lamson Konic 1.5
– Rio Trout, WF3 Floating

Streamstix troutseeker 9′ #5 m/Lamson Konic 2.0

Streamstix midgestix 8’1 #3 m/Lamson Konic 1.5

 

Mygg!